top of page

מוזיאון על התפר - מוזיאון חברתי לאמנות עכשווית

אוצר, רפי אתגר

 

 

קנדל גירס, דרום אפריקה, בלגיה
ויליאם ג'וזף קנטרידג', דרום אפריקה
סנטיאגו סיירה וחורחה גאלינדו, ספרד
רמין הריזדה, איראן, דובאי
אורי ליפשיץ, ישראל
מיכה אולמן, מישראל
יהושע נוישטיין, ישראל, ארה"ב
קלמנס וון וודמאייר, גרמניה
ויאצ'סלב אחונוב, אוזבקיסטן
שרלי פקטור, ישראל
אוליבר פיטש, גרמניה
גרהם פרו, סקוטלנד
מרקאנטוניו לונארדי, איטליה, תורכיה
טומי צ'ה, אנגליה
פטר קנארד וקאט פיליפס, אנגליה
אקהרט האן, גרמניה
שטו דלאט, רוסיה
אריאל קליינר, ישראל

אנו אוהבים אותם, שונאים אותם, מעריצים אותם ובזים להם. אנו תולים בהם תקוות ומאמינים להבטחותיהם, ובו בזמן צופים בהם מובלים אזוקים ומושפלים כאחד האדם.

מיהו האיש הראוי להנהיג? מה מניע אנשים להיות מנהיגים? האם זו תחושת הצדק הפנימי והיכולת לראות את האמת? או שמא רצון מאכזב ומניפולטיבי של מנהיג להאדרה עצמית ולניצול המעמד על חשבון הכלל.
מהו מקורו של הצורך העמוק הזה הטבוע בנו לבקש לעצמנו מנהיגים? האם הוא עונה על מאוויים פנימיים בדומה להתאהבות? או שמא הוא צורך פסיכולוגי של הפרט והקולקטיב להורה טוב ולאב קדום ואמצעי לקבלת תמיכה, עידוד וביטחון פיזי ורגשי המתבקש בעיתות רגרסיה ומצוקה?
האם יש בידנו למנוע את ניצול הכוח הנתון בידיהם של מנהיגים וממשלות, העושים בשליחותם שימוש שאינו מוסרי?
התערוכה "הלוך הלכו העצים למשוח עליהם מלך" בוחנת במבט ביקורתי את היחסים המורכבים בין המנהיגים למונהגים. שם התערוכה נלקח מהפסוק הפותח את "משל יותם" (ספר שופטים פרק ט'), המניפסט האנרכיסטי הראשון במקרא, ואחד מהטקסטים הקדומים המתארים את הצורך הטבוע באדם לאתר לעצמו מנהיג.

דוד בן-גוריון נהג לומר כי אין הוא יודע מה רוצה העם, אך יודע הוא היטב מה העם צריך. ואכן, קיימת בקרבנו כמיהה למנהיגות אשר תדע להבחין מה צריך העם. מנהיגות רוחנית חדורת תודעה של שליחות, אשר תוכיח, ותזהיר, ותתריע ותורה את הדרך על ידי התמסרות אישית להגשמת חזון הצדק, החירות והשלום בישראל ובעמים. 

מנהיגות הדומה אולי באופיה לרשימת המנהיגים, אותה מנה פרופ' אליעזר שביד בספרו "נביאים לעמם ולאנושות", אשר ידעו להשפיע השפעה מכרעת וחשובה על גיבושו ועיצובו של הדור והעם בתקופתם. מנהיגות שאימצה לה את הצופן הנבואי של משה ונביאי ישראל, ועיקרה הבאת דבר אמת לעם ולאנושות. מנהיגות אשר גם היא קמה על רקע תקופת משבר – משבר ההומניזם במחצית הראשונה של המאה העשרים, ועל רקע איום החורבן, שהלך והחמיר על העם היהודי ועל היהדות.

התערוכה יוצאת לדרך בזמן של משבר מנהיגות מקומי ואוניברסלי; מאז תחילתו של האביב הערבי מתחוללת במזרח התיכון מלחמה עקובה מדם על דמותו של השלטון. באירופה ובישראל מובלים ראשי ממשלה למשפט, ובמזרח הרחוק מתבצעים פשעים מחרידים על מנת לשמר את ההנהגה הקיימת. במציאות זו של מבוכה לנוכח היעדר טוהר מידות וכללי מוסר ברורים של מנהיגות שאיבדה את העם בדרך, מרחפת עלינו סכנה של אובדן אמון במוסדות השלטון.

רפי אתגר, אוצר התערוכה

הלוך הלכו העצים למשוח עליהם מלך

 

התערוכה "הלוך הלכו העצים למשוח עליהם מלך" בוחנת במבט ביקורתי את היחסים המורכבים בין המנהיגים למונהגים. שם התערוכה נלקח מהפסוק הפותח את "משל יותם" (ספר שופטים פרק ט'), המניפסט האנרכיסטי הראשון במקרא, ואחד מהטקסטים הקדומים המתארים את הצורך הטבוע באדם לאתר לעצמו מנהיג.

xp_ andTheTrees_hb

המוזיאון

bottom of page